Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 20

Thread: anything wrong?

  1. #1
    Member
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    56

    anything wrong?

    water parameter

    nitrate 30
    calcium 390
    phosphate 20
    amonia 0.2
    nitrite 0.4
    ph 8.0

    i'm having a whole lot of algae problem (hair) do you guys see something wrong with these?

  2. #2
    Former Moderator a4twenty's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,819
    Quote Originally Posted by Wendo-reef View Post
    water parameter

    nitrate 30
    calcium 390
    phosphate 20
    amonia 0.2
    nitrite 0.4
    ph 8.0

    i'm having a whole lot of algae problem (hair) do you guys see something wrong with these?
    nitrates are high
    phosphates are off the scale ( is this a typo )
    there should be no ammonia and no nitrites

    can you tell us a bit more about your system?? and remember a picture tells a 1000 words :b16:
    `

    120S RR tank with 60G basement sump / fuge

    Return Pump: Little Giant 4-MDQX SC
    Water Movement: MP40W, Seio 1500, (2) Hydor K4's
    Lighting: 400W SE MH with 10K Venture
    Skimmer: Euro-Reef RS250 with gate valve
    Other: RODI, RDSB, PO4/AC reactor


    My Gallery

  3. #3
    Member
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    56
    maybe the phosphate is .2 i'm not sure it's light blue on the test and i can match it to the second lowest reading

    and more info well,

    75g, 110 lbs of live rocks, mix corals (torch, frogspawn, shrooms, xenias, brains)

    bunch of snails and crabs. i'll post a picture later if you really need to see one

  4. #4
    Member
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    56
    one more thing, all my fish usually swim everywhere and are out all the time but now for the past 3-4 days, all of them are always hiding. ? why

  5. #5
    Former Moderator a4twenty's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,819
    .2 is better but still not great.

    your algae is being fueled by the phosphates and nitrates, so finding the source of these is the best way to get rid of the algae.

    RODI?
    water changes?
    skimmer?
    sump?
    fuge?
    how much do you feed and how often?
    `

    120S RR tank with 60G basement sump / fuge

    Return Pump: Little Giant 4-MDQX SC
    Water Movement: MP40W, Seio 1500, (2) Hydor K4's
    Lighting: 400W SE MH with 10K Venture
    Skimmer: Euro-Reef RS250 with gate valve
    Other: RODI, RDSB, PO4/AC reactor


    My Gallery

  6. #6
    Member
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    56
    i forgot my salinity is 1.025

    not RODI water but tap with Prime conditioner
    Tunze skimmer 9002
    10g fuge

    feed twice a day, each time feeding those little cube that comes in a packet. i feed one cube of brine and one of marine greens and that for 7 fish

  7. #7
    Member
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    56
    water changes are 20% every month, my lighting is suntek T5 (4*54w) and i don't know how to find what's causing the problem

    thanks

  8. #8
    Former Moderator a4twenty's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,819
    Quote Originally Posted by Wendo-reef View Post
    not RODI water but tap with Prime conditioner
    everything sounds good except this. i had the same problem for years ( FOWLR ) and switching to RODI is unfortunately the only answer. there is just to much unknown stuff in tap water that can fuel the algae growth.
    `

    120S RR tank with 60G basement sump / fuge

    Return Pump: Little Giant 4-MDQX SC
    Water Movement: MP40W, Seio 1500, (2) Hydor K4's
    Lighting: 400W SE MH with 10K Venture
    Skimmer: Euro-Reef RS250 with gate valve
    Other: RODI, RDSB, PO4/AC reactor


    My Gallery

  9. #9
    Member
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    56
    are you saying i should buy a r/o unit?

    i'm willing to do this if it can help my problem

  10. #10
    Former Moderator a4twenty's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,819
    you don't have to buy a unit, you can buy the water from the LFS but it will be cheaper in the long run to buy a unit. RODI ( the DI is an extra resin stage that really finishes cleaning the water ) is really a necessity to have success with a reef tank.

    the problem is that the low amounts in city water is no problem for humans but in a closed aquarium the excess dissolved solids fuel algae growth.
    `

    120S RR tank with 60G basement sump / fuge

    Return Pump: Little Giant 4-MDQX SC
    Water Movement: MP40W, Seio 1500, (2) Hydor K4's
    Lighting: 400W SE MH with 10K Venture
    Skimmer: Euro-Reef RS250 with gate valve
    Other: RODI, RDSB, PO4/AC reactor


    My Gallery

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. What's wrong with my brain
    By fish in forum Reef Discussion
    Replies: 5
    Last Post: 09-05-2006, 09:42 PM
  2. What's wrong with my gramma?
    By Sophic in forum Fish Disease Treatment
    Replies: 2
    Last Post: 03-02-2006, 10:46 PM
  3. What's wrong with canreef?
    By clownchick22 in forum Off Topic
    Replies: 7
    Last Post: 04-27-2005, 02:59 AM
  4. Somethings Wrong!
    By MomRules in forum Reef Discussion
    Replies: 21
    Last Post: 01-22-2004, 10:57 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •